Vrije tijd, sport, vakantie, hobby

Sandra Titulaer

 

Inleiding

Ook kinderen met EMB en hun familie hebben behoefte aan ontspanning. Er bestaan diverse mogelijkheden, waarbij het kind met EMB - met en zonder zijn familie - aan kan deelnemen.

Het aanbod is regionaal zeer divers, financiering ook. Soms is het aanbod gratis via een stichting of fonds, soms wordt er een kleine eigen bijdrage gevraagd, maar er zijn ook activiteiten die vanuit een PGB kunnen worden gefinancierd.

 

Vakantie

In de Blauwe gids wordt een zeer uitgebreid aanbod beschreven, van accommodaties in binnen- en buitenland en diverse organisaties met groeps- en individuele activiteiten.

Samen weg met het gezin naar een aangepast vakantieadres, alwaar alle hulpmiddelen en ook (in te kopen ) zorg aanwezig is , met daarnaast 1-op-1 begeleiding voor het kind met EMB en/of een animatieprogramma voor de broertjes, zusjes en ouders, wordt door diverse organisaties aangeboden. Enkele voorbeelden : de Wielewaal, WigWamvakanties, diverse zorgboerderijen.

Maar ook groepsreizen en kampweken waarbij het kind met EMB zonder familie heen kan gaan zijn mogelijk. Het geeft de familie tijd en ruimte om zelf te ontspannen.

Een (vast) logeeradres bij een organisatie voor meervoudig gehandicapten kan ook zorgen voor respijt voor het gezin.

Door enkele organisaties wordt er ook vakantieopvang geboden, zodat het kind met EMB overdag goed wordt opgevangen en ouders kunnen werken of andere activiteiten kunnen doen.

 

Sporten en bewegen

Bij kinderen met een EMB wordt niet zo snel gedacht aan echt sporten, maar er bestaan diverse mogelijkheden, waar het kind samen met een begeleider of zelfstandig aan kan deelnemen. Een echte team sport is vaak niet mogelijk, omdat dat tactisch inzicht vraagt. Veel sportclubs hebben tegenwoordig G-teams, waarbij ook meervoudige gehandicapte kinderen aan kunnen deelnemen (soms alleen bij de trainingen).

Maar samen bewegen met anderen is veelal wel goed mogelijk, zorgt naast motorische ervaring ook voor sociale interactie en gezelligheid.

Mogelijkheden (voorbeelden, lijst is zeker niet compleet) :

  • Zwemmen met begeleiding (vaak in warm water, met drijfhulpmiddel zoals zwemkraag)
  • Bewegen op muziek (bv BIM, beleven in muziek)
  • Boccia (een soort van rolstoel jeu-de boules)
  • Racerunning (hardlopen met een speciaal hulpmiddel, de racerunner)
  • Paardrijden, Huifbedrijden (diverse maneges te vinden via google op “huifbedrijden”)
  • Snoezelen (aanbod via regionale organisatie voor meervoudig gehandicapten)
  • Aangepaste sportclubs met aanbod voor MCG
  • Bv Only friends in Amsterdam
  • Andere adressen via sportloket of beweeg loket in de regio bij MEE of revalidatiecentrum.

Lesboek “bewegen en bewogen worden” te bestellen via Special Heroes 

 

Laatste gewijzigd op: